- Προετοιμασία: 25 λεπτά
- Μερίδες: 6
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ (ανά μερίδα)
- Calories: 250
Βελουτέ τραχανότο με κοκκινιστά καλαμαράκια
Υλικά
- 2 κουτάκια Τραχανότο ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Γευσις - 600gr
- 1 λίτρο ζωμός κοτόπουλο
- 3 κουταλάκια σούπας φρέσκο βούτυρο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 600gr καλά καθαρισμένο καλαμάρι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο στο μίξερ
- 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 νεροπότηρο ψιλοκομμένη φρέσκια τομάτα
- 1 κοφτό κουταλάκι γλυκού κιτρινόριζα
Εκτέλεση
Για τα καλαμαράκια
Ετοιμάζετε κατ’ αρχήν τα καλαμάρια. Τα κόβετε σε μικρά κομματάκια και σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνετε μέσα τα κομματάκια του καλαμαριού μαζί με το λειωμένο κρεμμύδι και το λειωμένο σκόρδο. Τα σοτάρετε ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να στεγνώσει η κατσαρόλα οπότε ρίχνετε το πιπέρι και την κιτρινόριζα. Το ανακατεύετε λίγο και ρίχνετε την φρεσκοκομμένη ντομάτα. Αλατίζετε και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το καλαμάρι να γίνει τρυφερό και να πήξει η σάλτσα. Το διατηρείτε ζεστό.
Για το Τραχανότο
- Ετοιμάζετε το Τραχανότο. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο μέχρι να μυρίσει καλά και ρίχνετε μέσα το Τραχανότο και το σοτάρετε μέχρι να τραβήξει όλο το βούτυρο.
- Αρχίζετε και προσθέτετε σταδιακά το ζωμό κοτόπουλο σιγά-σιγά. Μαγειρεύετε ανακατεύοντας συνέχεια και περιμένετε κάθε φορά να τραβηχτεί όλος ο ζωμός για να βάλετε όλη τη δόση.
- Όταν το Τραχανότο σας μαλακώσει αρκετά χωρίς να παραψηθεί το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να χλιαρέψει.
- Το βάζετε στο μπλέντερ σας και το κτυπάτε μέχρι να γίνει μια πηχτή μάζα. Τη βγάζετε από το μίξερ και τη βάζετε στην κατσαρόλα και την ζεσταίνετε καλά ανακατεύοντας συνέχεια.
- Μόλις ζεσταθεί καλά τη σερβίρετε στα πιάτα σαν μικρό βουναλάκι, την πιέζετε στη μέση να κάνει μια λακουβίτσα και σερβίρετε τα καλαμαράκια.